Da Vinci FAQS

És una tecnologia d’alta precisió que suma als avantatges de la laparoscòpia (menor sagnat i dolor postoperatori), la visió 3D per al cirurgia (millor identificació d’estructures anatòmiques) i un disseny dels instruments quirúrgics que permet moviments molt semblants a la ma humana sense transmetre la tremolor.

S’utilitza CO2 per a la creació de l’espai de treball mitjançant un sistema d’infusió precís i continu.

El procés d’inici es semblant a la cirurgia laparoscòpica donat que és necessari introduir CO2 a la cavitat abdominal per a crear un espai de treball. També es col·loquen diverses cànules a través de la paret abdominal (tròcars) a través dels que s’introdueixen els instruments de treball (pinces, tisores, etc.).

Posteriorment es realitza el posicionament del Robot, que ens permet accionar els instruments des de la consola del cirurgià. Aquesta disposa de visió 3D i un sistema d’accionament tipus joystick per a realitzar els moviments dels diferents instruments. Al costat de pacient sempre hi ha un assistent cirurgià que proporciona ajuda suplementaria en el procediment quirúrgic.

Són d’alta precisió i reprodueixen els moviments de la mà humana dins els cos del pacient, a diferencia de la laparoscòpia convencional. Unit a la visió 3D, proporciona excel·lents resultats.

Els ja coneguts relacionats amb una menor estància hospitalària, menor sagnat, menys dolor postoperatori i millors resultats funcionals (p.ex. en cirurgia de càncer de pròstata o bufeta menors taxes d’impotència i incontinència).

Fonamentalment els relacionats amb una menor taxa de disfunció erèctil postoperatòria i recuperació més rapida de la incontinència. En alguns estudi també s’associa a millors resultats oncològics.

Tot i ser un terme freqüentment utilitzat, seria més correcte l’adenomectomia transvesical. És el tractament quirúrgic amb cirurgia robòtica de la Hiperplàsia Benigna de Pròstata (pacient amb dificultats per orinar). Es realitza en pacients amb pròstates de gran mida.

Utilitzem la cirurgia robòtica renal a la nefrectomia parcial (extirpar el tumor només deixant el ronyó sa preservat). Té excel·lents resultats respecte la taxa de sagnat i complicacions quirúrgiques. En l’actualitat i en cirurgians experts és la tècnica d’elecció en nombrosos pacients.

És una tècnica reconstructiva per a casos d’estenosis congènites o adquirides de la unió pieloureteral i es basa en els mateixos principis generals de la cirurgia robòtica aplicada a altres patologies. Redueix dràsticament les complicacions quirúrgiques postoperatòries i millores els resultats donada la facilitat de la sutura i visió del camp quirúrgic.

És l’extirpació de la bufeta, generalment per càncer vesical, que permet, quan es possible, preservar la funció sexual i realitzar derivacions urinàries que evitin aboca la via urinària a la paret abdominal. La confecció d’un reservori amb intestí en substitució de la bufeta extirpada és més fàcil i segura amb cirurgia robòtica.

En general el pacient, habitualment d’entre 15 i 45 anys, nota un augment del testicle sense que associï dolor, tot i que pot donar-se. L’evolució és relativament ràpida i ha de consultar-se d’immediat.

És fonamental donat que tot el procediment es duu a terme per un cirurgià. L’experiència quirúrgica en general i en concret en cirurgia robòtica és essencial perquè d’ella dependran les complicacions quirúrgiques i els resultats de la cirurgia.

Es pot realitzar una operació robòtica per a la correcció de la mateixa amb major precisió que altres tècniques.